ÇOCUĞUM OYUN OYNAMAYI BİLMİYOR!!!!

   Zamane çocuğunun en büyük handikabıdır oyun oynayamamak, oyun kuramamak, oyunun devam ettirememek. Oysa biz hep çocuğun en iyi arkadaşı oyudur diye öğrenmedik mi? Peki nedir buna engel olan, çocuğumuz neden oyun oynayamıyor

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u161564390/domains/sirpsikoloji.com/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 121

ÇOCUĞUM OYUN OYNAMAYI BİLMİYOR!!!!

14 Kasım 2018 3
oyun-cocuk-01-1200x675.jpg

ÇOCUĞUM OYUN OYNAMAYI BİLMİYOR!!!!

Zamane çocuğunun en büyük handikabıdır oyun oynayamamak, oyun kuramamak, oyunun devam ettirememek. Oysa biz hep çocuğun en iyi arkadaşı oyudur diye öğrenmedik mi? Peki nedir buna engel olan, çocuğumuz neden oyun oynayamıyor? Cevabı tabi ki de OYUN OYNAMAYI BİLMİYOR olmasıdır. ‘ Nasıl olur!!’ dediğinizi duyar gibiyim, ‘çocuğa oyun oynamayı da mı öğretecektik’ , ‘onu es mi geçtik’, ‘oyun oynamak da mı öğretilirmiş’. Evet, zaman zaman oyun oynamayı öğretmemiz gereken durumlarla da karşılaşmaktayız.

Çocuk genellikle ev ortamında ,evde bulunan oyuncaklar !! Sayesinde, yaratıcılığını kullanmadan da oyunlar bulabilmekte,  tablet, telefon gibi, hiçbir ekstra oyuncağa ihtiyaç duymadan da kendini oyalayabilmektedir. Aynı zamanda pek fazla dışarı çıkmadan, sosyal ortamlara girmeden evde büyüyen çocuklar, ebeveynin ev işleri ve kendi işlerine dalmasıyla ya da teknolojiyle aşırı derecede haşır neşir olmasıyla yalnız kalabilmektedir. Yalnız ve iletişimsiz kalan çocuk da kendini tv veya telefonla oyalayarak iletişim ihtiyacını karşılamaya çalışır. Kontrolsüz bir şekilde sosyal medyaya dalan çocuk eğitim ve ilgi ihtiyacını buradan gidermeye ve kafasını gereksiz ve yanlış bilgilerle doldurmaktadır.

Okul çağı geldiğinde ise bu durum hızla değişmektedir. Okulda tablet vb bulunmamakta, evdeki kadar çeşitli oyuncakları olmamaktadır. Yaratıcılıktan yoksun evde oynanan oyunlar sonunda, yaratıcılıklarını konuşturmaları gereken durumlara yerini bırakmaktadır. İşte bizlerin en çok sorunla karşılaştıkları dönem bu dönemdir: Evden okula geçiş dönemi.  Hazır oyunlara ya da teknolojik aletlere alışkın olan ve ebeveyniyle oyun oynamadan büyüyen çocuk, yaşıtlarıyla ne gibi oyunlar oynayabileceğini bilememekte, sıkılmaya başlamakta, okula gelmem istememekte ya da okulda sadece vurarak, bağırıp koşarak, bir şeyler fırlatarak oyun oynamaya çalışmaktadır. Bu aynı, bir yetişkinin, hiçbir bilgisi olmayan bir konuda ofiste yalnız bırakılıp, o işte başarılı olmasını beklemek gibidir, ya da bilmediği yemekleri, hiçbir tarif olmadan pişirmesinin beklenmesine de benzetilebilir.

İşte bu noktada biz ebeveynler düşen görevler vardır,;çocuğumuzda eksik olan bu  bilgi ve beceriyi tamamlamak. Öncelikle benim tavsiyem;

* Oyuncak sayısını azaltarak işe başlamalıyız.

*Oyunlarında ona eşlik ederek devam etmeliyiz.

*Eğlenceli etkinliklerin evde hep beraber yapılabileceğine onu inandırmalıyız.

*Çocuğumuzun sıkılmasına fırsat vermeliyiz. Zaman zaman yalnız başına, hiçbir şey yapmadan durmasına aldırış etmemeliyiz.

*Tablet ve telefonu tamamen hayatımızdan çıkarıp, tv. u da oldukça sınırlandırmalıyız.

*Bahçe oyunları bizim için önemlidir. Bahçe oyunlarının önce kurallarını anlatmalı, sonra grup halinde oynamalıyız.

 

*Oyunlarda hep onların kazanmasına fırsat vermekten ziyade, oyunun eğlenmek için oynandığını, eğer eğlendiysek kazanan ya da kaybeden olmanın hiçbir önemi olmadığını benimsetmeliyiz.

*Evcilik, araba yarışları, öğretmencilik, doktorculuk gibi yaratıcı oyunlar kurarak, devamında yavaş yavaş onları yalnız ya da yaşıtlarıyla bırakmalıyız.

*Her kurabildiği ya da devam ettirebildiği oyunda onu desteklemeli, olumlu telkinlerde bulunmalıyız.

*Evde ailecek oynanan kutu oyunlarından 1 veya 2 tane edinerek beraber oynamalı ve arkadaşlarına da öğretmesini istemeliyiz.

*Gerekirse öfke kontrolü hakkında yardım almalıyız

Unutmamalıyız ki çocuklarımızı biz dünyaya getirdik, onların başarıları bizi mutlu ettiği gibi, üzüntüleri de bizleri derinden yaralayacaktı. Onlar yetişkin olana kadar bizlere emanettir ve bu emaneti hakkıyla gözetip korumalı ve yetiştirmeliyiz

 

OYUNUN FAYDALARI

*Çocuğun özgüvenini arttırır.

*Öfke kontrolü sağlar.

*Travmatik durumları atlatmasını kolaylaştırır.

*Kurallara uyabilmesini kolaylaştırır.

*Komut alma becerisini geliştirir.

 

*İletişim problemlerini engeller, akranlarıyla iletişimini arttırır.

*Fiziksel ve zihinsel yönden gelişimini sağlar

*Dil gelişimine destek olur.

*Paylaşım becerilerini arttırır.

*Yaratıcılığını körükler

*Stres atmasını sağla

*Çocukta aidiyet duygusunu geliştirir.

*Grup olma becerisi kazandırır.

*el- göz koordinasyonunu sağlar

Ve en önemlisi

*MUTLU OLMASINI SAĞLAR

                                                         E.GÖKÇEN AYTEKİN

                                                       PSİKOLOJİK DANIŞMAN


3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Sır Psikoloji

Günümüzde yaşam koşullarının hızla değişmesi, bireyleri psikolojik, sosyal ve akademik yönden pek çok sorunla yüz yüze getirmektedir. Sorunlarımızla başa çıkabilmek için yalnızca kişisel gayretlerimiz yeterli gelememekte profesyonel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Bizler bu ihtiyacı fark edip 2016 yılında Sır Psikoloji Aile Danışma Merkezini kurduk.Kurumumuz T.C. Kayseri Valiliği tarafından ruhsatlandırılmış Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı özel bir kurumdur.

Amacımız, bireylerin yaşam kalitelerini artmasını sağlayıp, bireysel iyilik hallerine, psikososyal gelişimlerine katkı sağlamak bunun içinde Psikoloji biliminin bilgi ve birikimlerini danışanlarımızın hizmetine sunmaktır.

Blog Yazıları

Copyright by Sır Psikoloji 2020. All rights reserved.